Veel mensen denken dat een boekhouder een grote investering is, maar niks is minder waar. Niet alleen zijn de kosten lager dan je denkt, maar wordt er vaak ook bespaart door het vinden van aftrekposten en kan er meer tijd worden besteed aan je onderneming. Nieuwsgierig?

De kosten van een boekhouder

De gemiddelde kosten van een boekhouder ligt tussen de €40,- en €60,- per uur. In plaats van een berekening per uur, wordt er vaak gekeken naar een tarief per jaar. In dat geval wordt er een pakket afgenomen.

Wanneer je een boekhouder inschakelt om af en toe mee te kijken met je financiële administratie moet je denken aan een tarief van €500,- per jaar. De boekhouding verzorgen van een eenmanszaak zijn gemiddeld €800,- per jaar. Hierbij wordt er voor je gefactureerd, wordt er btw-aangifte gedaan en word je geholpen met de personenbelasting.

Zoals je ziet verschillen deze prijzen enorm. In alle gevallen is het inschakelen van een boekhouder vaak voordeliger dan je denkt.

Boekhouder kosten per maand

Wanneer je iets vaker een boekhouder wilt inschakelen ga je kijken naar een tarief per maand. Gemiddeld ben je €50,- tot €120,- per maand kwijt aan een boekhouder. Hierbij kan je worden geholpen met meerdere zaken: bijvoorbeeld het opschonen van de administratie of hulp bij de aangifte.

Een goedkope boekhouder: goed idee?

Een ander veelvoorkomend stigma is dat een goedkope boekhouder minder professioneel is. Dit is gelukkig niet waar. Veel beginnende boekhouders, of zzp’ers, hanteren lagere tarieven dan de meer ervaren boekhouders. Dit betekend uiteraard niet dat de boekhouder slecht werk levert.

Besparen op de prijzen van een boekhouder doe je zo

Ben je toch nog niet helemaal overtuigd? Dan is het goed om te weten dat je kan besparen op de kosten van de boekhouder. Je kan bijvoorbeeld zelf enkele voorbereidende werkzaamheden verrichten. Denk aan het verzamelen van bonnen en facturen: dit bespaart de boekhouder tijd, en jou geld.

Zoals hierboven vermeld kan je ook kiezen voor een goedkopere boekhouder. Dit doe je door te gaan voor een zelfstandige of net-afgestudeerde boekhouder. Deze hanteren lagere tarieven en leveren net zulk goed werk.